Op de Oostmalsebaan net buiten de bebouwde kom in Wechelderzande is een schrijnende paardenverwaarlozing vastgesteld. Heel wat dierenvrienden uit de Kempen zijn dinsdagnacht langs Facebook een hulpactie gestart.





Paardenliefhebster en -eigenares Linda V. uit Herentals : 'Ik heb in Rijkevorsel zelf paarden staan. Op de baan van Wechelderzande naar Malle ligt er net buiten de bebouwde kom een weide aan de linkerkant met merries met hun veulens.  Ik kom hier iedere dag langs.

Een vosse merrie is uitgemergeld, en kan amper op haar benen staan. Ze staat of ligt steeds op hetzelfde stukje wei omdat ze niet kan bewegen van de pijn. Ze kan niet gaan drinken, want ze geraakt niet tot aan het water.  Minstens 1 been is heel erg dik, de slijmen lopen uit haar neus, een open wonde net boven haar hoef zit vol vliegen, ze lijdt echt helse pijnen.

We hebben meteen van ons hooi bij de paarden gelegd, dat zie je op de foto's.  Er is nergens een eetbak.

Wei van hoefsmid Jan Vermeiren?
Volgens de buren is de wei van hoefsmid Jan Vermeiren, broer van veearts Wim Vermeiren, en zoon van broodpaardenfokker Jules Vermeiren. Dit dier heeft dringend hulp nodig.  We hebben de lokale politie Turnhout verwittigd en wachten af wat het onderzoek brengt', aldus een verontwaardige Linda V. & vrienden.

Update 12u 20/7/2011 : De BLID, de organisatie voor dierenwelzijn, is van 12 tot 15u ter plaatse geweest. 

Update 14u :  Eigenaar Jan Vermeiren heeft het paard met een vrachtwagen weggehaald om het te ontrekken aan het publiek. Het staat nu in een stal op privé-terrein.  

Steun de hulpactie hier op Facebook

Foto's Linda V. / Nnieuws

Update 21/7 om 14.30u persbericht van BLID :
BLID heeft enorm veel twijfels over de goede verzorging van een paard, dat deze week werd aangetroffen in een weide langs de Oostmalsebaan in Wechelderzande. 

Paardenliefhebbers maakten woensdagavond kenbaar aan BLID, dat er zich op de bovenvermelde weide een paard stond met veulen, dat zich nauwelijks kon bewegen, heel mager was en een wonde had aan de linker hoef.

Onze medewerker begaf zich donderdag naar de weide en deed toch enkele vaststellingen. Het paard was graatmager en er liep groene slijm uit haar neus. Boven de linkerhoef bevindt zich een open wonde en de onderpoot is hard op gezwollen. Het paard zit volledig onder de vliegen. De rechterkant van de borst stak meer vooruit dan de linkerkant.

Onze medewerker is een lange tijd bij het paard gebleven en het is niet eens van haar plaats geweest. Het had ook geen drinken want het waterbak stond ongeveer 60m van het paard verwijderd. Onze medewerker geeft het paard te drinken gegeven en binnen een paar seconden was het water op. Het veulentje is al die tijd bij de moeder gebleven en heeft ook niet gedronken.

Naar aanleiding van een opgerichte steungroep op facebook, heeft de eigenaar het paard kunnen ontnemen van verder opvolging van passenten en vroegtijdig van een inspectie van het FOD dierenwelzijn. Ook de politie van Turnhout, heeft een verkeerde indruk nagelaten bij het FOD dierenwelzijn.

Er is contact geweest tussen het FOD dierenwelzijn en de politie, deze laatste deelde het FOD mede dat het paard onder controle was! Deze informatie hadden ze ingewonnen bij de eigenaar van het paard, gesteund door zijn broer die dierenarts is.

We vinden dat het niet aan de politie is, om te oordelen op medische vlak, enkel een opinie van een tweede of derde dierenarts, in samenspraak met het FOD kan als waarheid worden beschouwd in dit geval.

We hopen dat de dierenarts – inspecteur van het FOD in alle eerlijkheid het paard nog zal gaan bezoeken, al zal het voor ons gissen zijn naar de waarheid, zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID.

Op die manier worden er ons vele zaken, waarbij wij de waarheid halen ontnomen. We klagen aan maar niemand is ons een resultaat verschuldigd, daardoor denken we dat er veel problemen achter de staldeuren, worden bedekt met compromis, zonder rekening te houden met een oplossing voor het dierenwelzijn.
 
Voor informatie:
Dirk Blanchart - voorzitter BLID
0495/205797
www.blid.be